WK 2022: België eindelijk wereldkampioen?

Het zijn bevreemdende tijden voor de Belgische voetbalfan. Niet alleen staan we aan de vooravond van een WK dat als laatste kans wordt beschouwd om met de ‘Gouden Generatie’ iets te rapen, die gouden generatie presteerde de laatste maanden behoorlijk grillig. Krijgt België in dit WK 2022 eindelijk waar het al zo lang op wacht? Of wordt ook de laatste kans een ‘net-niet’ verhaal? Laat ons alvast even kijken naar de poulefase die de Rode Duivels dit WK moeten overleven.

Groepsfavoriet… met opvallend kleine marge

België wordt één van de kleinste marges als groepsfavoriet (of om door te gaan) toegedicht. Dat heeft alles te maken met de stevige concurrentie in Groep F. Kroatië komt op dit soort toernooien altijd goed voor de dag, Marokko deed het opmerkelijk goed op de recente Africa Cup en Canada stond bovenaan de CONCACAF (De Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) kwalificatietabel. Geen van deze teams belooft dus de rode loper uit te leggen voor de Rode Duivels.

Dat betekent natuurlijk niet dat WK weddenschappen met de Belgen als favoriet geen goede inschatting zouden zijn. Het is nog steeds een sterke ploeg die met onder meer Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne over een onnavolgbare killer én strateeg/stylist beschikt. Ze staan dus zeker op hun plaats tussen de andere groepsfavorieten. De ‘Gouden Generatie’ van België wacht al even op een verzilvering van het talent; voor enkele sterkhouders wordt dit het laatste grote toernooi. Vier jaar geleden strandden ze op een derde plaats, nadien werden ze in de kwartfinale van Euro 2020 uitgeschakeld door Italië. Qua voedingsbodem voor revanchegevoelens kan dat tellen! Het WK 2022 is voor deze Rode Duivels meer dan ‘een’ kans op eerherstel; het is de laatste kans om een prijs te pakken met deze uitzonderlijk getalenteerde groep.

Niet onbelangrijk bij weddenschappen rond de Rode Duivels dit WK 2022, zeker in de groepsfase: hoewel België er nog niet in slaagde om de eindtrofee te bemachtigen op een groot toernooi, hebben de Rode Duivels de laatste deelnames nooit problemen gehad om de knock-outfase te bereiken. Ze zijn met afstand het meest getalenteerde team in deze groep en ondanks dat de andere teams natuurlijk ook topspelers in de rangen hebben, blijft het algemene niveau van België superieur.

Groep F: Wie treft België dit WK 2022?

Kroatië was zonder twijfel dé verrassing van het WK 2018. Vele neutrale voetbalfans beschouwen hun eervol verloren partij in de WK-finale alleen al als voldoende reden om hen in dit toernooi mee te nemen. De reeks die de Kroaten in 2018 neerzetten had alles: spanning, heroïek en voldoening. Dankzij drie opeenvolgende overwinningen in extra tijd stootten ze door tot de finale. Het kan wel een probleem worden dat Ivan Rakitic niet meer op het middenveld regeert en Luka Modric; dé generaal van Real Madrid, al 37 jaar wordt.

Marokko zat in 2018 in een moeilijke groep, maar slaagde er toch in een punt te stelen van Spanje, waarna het uiteindelijk wel op de onvermijdelijke laatste plaats eindigde. Op zich vallen hier dus niet al te veel conclusies aan te verbinden. Bovendien: in voetbal gaat het snel! En hoewel Marokko niet over ronkende namen beschikt zoals sommige andere teams dat wel kunnen, hebben ze best wel wat spelers die belangrijk zijn voor hun respectievelijke topploegen. Denk maar aan Achraf Hakimi en Romain Saiss op de achterlijn of Youssef En-Nesyri en Munir El Haddadi voorin. Net als vier jaar geleden zullen de Marokkanen het niet onder de markt hebben, maar ze zullen zich zeker niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Een interessante underdog.

Hetzelfde geldt voor Canada, dat voor het eerst sinds 1986 aan het WK deelneemt en pas voor de tweede keer ooit aantreedt op dit allerhoogste niveau. Op papier staat Canada logischerwijze achter België en Kroatië, maar voetbal wordt op (kunst)gras gespeeld. Met jongens als Alphonso Davies en Jonathan David kunnen de Canadezen het ook de betere teams knap lastig maken. Hun recente palmares spreekt wat dat betreft boekdelen. Canada won recentelijk van zowel Mexico als de Verenigde Staten. Een veelbetekenende waarschuwing voor de andere groepsleden.

Belangrijkste wedstrijd voor de Rode Duivels op het WK 2022?

Als ervaren bookmaker geven we je alvast graag een tip: volg de wedstrijd van België tegen Canada op 23 november in het Ahmad bin Ali Stadion, Al Rayyan!

Deze openingswedstrijd zal ons massa’s belangrijke informatie geven over de twee teams die op dit moment het meeste kans maken om door te stoten. Is België in vorm en klaar om deze groep verwoestend door te fietsen? Of levert Canada een waar gevecht en toont het dat ook zij wel degelijk boven zichzelf kunnen uitstijgen op een internationaal podium? Er is een kans dat dit resultaat er uiteindelijk niet toe doet voor Canada (of voor België natuurlijk), het blijft een openingsmatch. Toch zou het voor Canada zeker positief zijn als ze niet verliezen met meer dan drie doelpunten. Doordat België, na twee nederlagen tegen hun Noorderbuur Nederland en heel wat twijfels over goudhaantje Eden Hazard, op dit moment veel vraagtekens opwerpt, wordt dit een partij die voor de recreatieve voetbalgokker héél wat zal verduidelijken.

Joker voor de Belgen op dit WK in Qatar? Leandro Trossard!

Hadden de Belgen met Eden Hazard in 2018 nog de gevaarlijkste aanvallende pion in de ploeg, dan is dit nu wel ietwat anders. Hazard komt door blessures en ondermaatse prestaties amper aan spelen toe in Madrid. Bondscoach Martinez blijft wel in zijn dribbelkont geloven, maar het gemor over die keuze begint aardig op te laaien. Is er dan niemand om Hazard te vervangen? Jawel. Wie de laatste jaren/maanden de Premier League wat volgde, weet dat er een andere Belgische goudhaan is opgestaan. Leandro Trossard is één van de belangrijkste redenen waarom Brighton momenteel zo boven de verwachtingen presteert. Een hattrick in een Premier League duel? Dat is niet iedereen gegeven. Wat Hazard niet meer (of toch te weinig) lijkt aan te durven: een mannetje écht uitschakelen vanuit een individuele aanvallende actie, dat doet Trossard iedere week meerdere keren. Zou het kunnen dat de ‘Gouden Generatie’ niet verdwijnt, maar simpelweg verjongt? Iedere Belgische voetbalsupporter mag het hopen!

Hoe dan ook: België belooft een boeiend traject af te gaan leggen dit WK. Wil jij als Belgische voetbal- en gokliefhebber de mooiste kansen op winst én sportplezier? Bekijk dan hoe je bij Ladbrokes altijd de beste opties krijgt. Zowel op vlak van puur spelplezier en winstkansen, als qua veiligheid, privacy en transparantie zijn we sowieso al wereldkampioen. Daarmee doe jij uiteraard je voordeel!