Inleiding

Darts is geëvolueerd van een bescheiden caféspel tot een wereldwijd erkende competitiesport, die zowel als kijksport als vanuit het perspectief van wedden veel aandacht trekt. Deze gids gaat diep in op de nuances van darts, van de rijke geschiedenis en de fijne kneepjes van het spel, tot enkele tips om strategisch te wedden op darts. Of je nu een beginneling bent of een ervaren gokker, deze gids is bedoeld om je manier van wedden te verbeteren en je waardering voor de sport te verdiepen.

Geschiedenis van darts

De oorsprong van darts gaat terug tot middeleeuws Engeland, waar het begon als een tijdverdrijf voor militairen. Soldaten wierpen pijlen naar de bodem van een vat of een omgehakte boomstam om de tijd te doden en om beter te leren mikken. In de loop der eeuwen evolueerde darts aanzienlijk en in de 20e eeuw werd de sport geformaliseerd met gestandaardiseerde regels en uitrusting. De oprichting van de British Darts Organisation (BDO) in 1973 en de Professional Darts Corporation (PDC) in 1992 waren belangrijke mijlpalen in de professionalisering van de sport. Deze organisaties hebben een belangrijke rol gespeeld bij het promoten van darts, het organiseren van grote kampioenschappen en het uitzenden van de sport naar miljoenen fans over de hele wereld, waardoor het een geliefde competitiesport is geworden.

Het spel begrijpen

Bij een standaard dartspel beginnen spelers met een vaste score, meestal 501 of 301, en gooien ze om beurten drie darts per ronde. Het doel is om de score tot nul te reduceren, wat moet eindigen met een dubbel of een bullseye. Het dartbord is verdeeld in 20 radiale secties met verschillende scorewaarden. Het raken van de buitenste ring van een sectie levert dubbele punten op, terwijl de binnenste ring punten verdrievoudigt. De bullseye bestaat uit twee delen: de buitenste bull is 25 punten waard en de binnenste bull is 50 punten waard, wat extra strategische lagen toevoegt aan het spel.

Grote dartkampioenschappen

Het hele jaar door worden er dartkampioenschappen gehouden, die talloze mogelijkheden bieden om te wedden op darts:

 • Het PDC Wereldkampioenschap wordt jaarlijks rond Nieuwjaar gehouden in
  Alexandra Palace in Londen en is het meest prestigieuze dartstoernooi.
 • De World Matchplay vindt gewoonlijk plaats in juli in Blackpool en staat bekend
  om zijn unieke matchplay-format in plaats van setplay.
 • De Premier League Darts: deze competitie loopt van februari tot mei en bevat
  wekelijkse competities in verschillende steden in Europa.
 • De UK Open, ook bekend als de “FA Cup van het darts”, vindt plaats in maart en
  staat bekend om zijn open loting.

Spelers kwalificeren zich voor grote toernooien op basis van hun wereldranglijst, tourkaarten en prestaties in kwalificatierondes, die vaak worden gehouden voor open toernooien zoals de UK Open. Tourkaarten of PDC Tour Cards worden uitgereikt door de Professional Darts Corporation aan professionele dart spelers als deelnamebewijs. Bij exclusieve evenementen zoals het PDC wereldkampioenschap of de Premier League worden spelers uitgenodigd op basis van hun ranking en eerdere prestaties op kampioenschappen. Elk toernooi kan zijn eigen unieke format hebben, zoals set play of match play, wat de strategie en het verloop van de wedstrijden beïnvloedt.

Profielen van invloedrijke dartspelers

Verschillende spelers hebben hun stempel gedrukt op de sport en de populariteit en competitiestructuur ervan beïnvloed:

 • Phil Taylor: beter bekend als “The Power”, Taylor's dominantie gedurende twee
  decennia omvatte 14 wereldkampioenschappen en gaf het professionele darten
  een fundamentele vorm.
 • Michael van Gerwen: de Nederlandse krachtpatser, die vaak als een van de
  grootste wordt beschouwd, heeft meerdere PDC-wereldkampioenschappen op
  zijn naam staan en staat bekend om zijn ongelooflijke scoringsvermogen en zijn
  veerkracht onder druk.
 • Eric Bristow: ook bekend als “The Crafty Cockney”, Bristow's charismatische en
  dominante spel in de jaren 1980 bracht veel aandacht voor darts en hielp om de
  sport over de hele wereld populair te maken.

Soorten weddenschappen bij darts

Wedden op darts biedt verschillende markten:

 • Match Betting: de eenvoudigste vorm, waarbij je wedt op de winnaar van een wedstrijd.
 • Futures/Outright Winner: wedden op wie een toernooi zal winnen. Dit biedt
  hogere inzetten en potentieel hogere rendementen.
 • Handicap Wedden: dit egaliseert het speelveld door een score handicap toe te
  passen op de spelers, gebaseerd op hun sterke punten.
 • Over/Under: gokkers kunnen inzetten op het totaal aantal sets of legs in een
  wedstrijd, wat een statistische benadering van wedden biedt.
 • Hoogste Afslag: wedden op welke speler de hoogste checkout zal scoren in een wedstrijd.
 • 180s Wedden: een dynamische manier van wedden die zich richt op hoe vaak
  spelers 180 scoren, de hoogst mogelijke score met drie darts.

Wedstrategieën en tips

Effectief wedden op darts vereist een mix van kennis, analytische vaardigheden en strategische planning. Het beoordelen van de huidige vorm van spelers en historische head-to-head records is cruciaal omdat deze factoren een belangrijke rol kunnen spelen bij het maken van weddenschappen. Daarnaast kunnen de omstandigheden waarin men speelt, zoals de locatie, een verschillend effect hebben op spelers, waardoor het resultaat van de wedstrijd beïnvloed wordt. Het gebruik van gegevens over eerdere prestaties door middel van gedetailleerde statistische analyses helpt ook bij het maken van beter geïnformeerde weddenschappen.

Live wedden introduceert een extra dynamiek in de gokervaring. Met deze methode kunnen gokkers inzetten terwijl de wedstrijd bezig is, waardoor ze kunnen profiteren van de veranderende dynamiek in het spel. Door de wedstrijden live te volgen en te reageren op gebeurtenissen die zich voordoen, kunnen gokkers inspelen op verschuivingen in het momentum en scoring spurten. Bovendien is het van cruciaal belang om voortdurend op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, blessures van spelers en veranderingen in de spelers, zodat je tijdig en effectief beslissingen kunt nemen bij het wedden.

Financiële discipline door middel van bankroll management is een ander essentieel aspect van wedden. Door een budget vast te stellen en je daaraan te houden, voorkom je grote financiële verliezen en bevorder je een gezonde manier van wedden. Het ontwikkelen van een gediversifieerde wed portfolio met verschillende soorten weddenschappen vermindert ook het risico. Door bijvoorbeeld weddenschappen op matchwinnaars te combineren met prop bets zoals de hoogste checkout of de meeste 180s kunnen potentiële risico's en beloningen in balans worden gebracht, waardoor er een vangnet ontstaat tegen mogelijke verliezen.

Daarnaast is het bijhouden van gedetailleerde gegevens over alle geplaatste weddenschappen, hun resultaten en de redenering achter elke beslissing van vitaal belang. Dit helpt gokkers hun strategieën te verfijnen en zowel winstgevende patronen als veelvoorkomende valkuilen in hun gokken te identificeren. Door het systematisch documenteren van weddenschappen kunnen gokkers effectiever door de complexiteit van wedden navigeren, waardoor hun slagingskans op de lange termijn toeneemt. Deze gestructureerde strategie scherpt niet alleen het inzicht van een gokker aan, maar vergroot ook de kans op winstgevendheid in de spannende wereld van darts weddenschappen.

Conclusie

Wedden op darts combineert spanning met analytische uitdaging en biedt een unieke kans om diep in de sport te duiken. Door de geschiedenis van het spel, het competitieve landschap, de prestaties van spelers en een strategische benadering van het wedden te begrijpen, kunnen enthousiastelingen niet alleen genieten van de sport, maar ook potentieel aanzienlijke beloningen oogsten. Geef altijd prioriteit aan verantwoord wedden om ervoor te zorgen dat je betrokkenheid bij darts zowel leuk als duurzaam blijft. Met Ladbrokes kan wedden op darts gemakkelijk en leuk zijn. Begin nu en wie weet win jij een grote som tijdens de volgende dartcompetitie.