Wedden op sport: regels voor beginners én gevorderden

Er is al enorm veel geschreven over wedden op sport. Er zijn duizenden handleidingen voor beginners, boeken voor gevorderden én naslagwerken voor de echte experts. Wat je minder vaak aantreft, is een overzicht met tips die gewoon gelden voor iedereen die recreatief op sport wil wedden, zonder al teveel gedoe. Ladbrokes doet hieronder enkele gouden regels uit de doeken waarmee zowel de beginner, als de gevorderde gokker steevast zijn voordeel doet.

Regel 1: Begin met kleine weddenschappen of sport voorspellingen

Oefening baart kunst; ook bij het wedden op sport geldt dit als de absolute basisregel. Uiteraard zal de ene al sneller progressie maken dan de andere, maar dat het even duurt vooraleer je de bookmakers steevast te slim af bent, dat blijft een absolute zekerheid. Omdat je wellicht niet over een onbegrensd budget beschikt, is het dus altijd verstandig om klein te beginnen. Teveel inzetten, nog voor je het spelletje helemaal doorhebt, is zelden een juiste keuze. Voor het allemaal goed en wel begonnen is, zijn je middelen opgesoupeerd. Vele gevorderde sportwedders bouwden hun technieken op in een jarenlange leercurve die eigenlijk nooit stopt. Je zal wél merken dat je al snel bepaalde wetmatigheden doorkrijgt, waardoor ook grotere inzetten verantwoord worden.

Het is belangrijk dat je jezelf de marge geeft om fouten te maken. Je moet zelf ondervinden welke strategie voor jou het beste werkt. Leergeld betaalt iedereen, maar jij bepaalt of dit binnen de aanvaardbare normen blijft.

Regel 2: Kies jouw sport weddenschappen niche

Vele mensen die beginnen met het wedden op sport, focussen meteen op hun favoriete team op de planeet, liefst in de grootst mogelijke competities (Champions League, Real Madrid, Barça…) Al dit spektakel is natuurlijk aantrekkelijk en op termijn is dit zeker ook een goede keuze. Toch zijn er hier een zeer groot aantal echte kenners actief, wat minder gunstig is voor de recreatieve gokker. Voor de beginners is het dus een beter idee om zich toe te leggen op sport voorspellingen in kleinere wedstrijden en competities. Meer nog: wie zich hierin helemaal bekwaamt, maakt veel meer kans om goede winsten op te strijken.

Onze sport wedden tip? Mik op één klein aspect van het spelletje en wordt daarin een specialist: het zal je behoorlijk wat centen opleveren!

Regel 3: De impact van thuisvoordeel op sport voorspellingen

In bijna alle competitieve sporten heeft het team dat thuis speelt een voordeel. Hoe groot dit thuisvoordeel exact is, hangt af van verschillende factoren. Het verschilt ook van sport tot sport en van seizoen tot seizoen. Dit gegeven heeft een grotere impact op het wedgedrag van sport gokkers dan je zou verwachten. We kunnen zelfs gerust spreken van een vooroordeel dat rationele beslissingen vaak in de weg staat. Let hier dus voor op! De meeste sportwedders zijn geneigd om het thuisvoordeel sterker te laten doorwegen dan nodig. Zorg er dus voor dat je rationeel blijft: het thuisvoordeel bestaat, maar zegt zeker niet alles! Evenwicht en inzicht: daar komt het op aan!

Regel 4: Wed niet op je favoriete ploeg

Statistisch gezien is de kans erg groot dat de eerste sport weddenschap die iemand plaatst op één of andere manier te maken heeft met een wedstrijd van zijn of haar favoriete team. Het streven? Dubbele winst: je team wint én jijzelf ook. Op zich niets mis mee, maar het is natuurlijk niet de manier waarop de gevorderde gokker zijn sport weddenschappen benadert. Afstand is vaak juist een extra surplus om het hoofd koel te houden en rationele beslissingen toe te laten. Je moet zo objectief mogelijk zijn bij je sport voorspellingen.

Regel 5: Focus op sleutelposities

In vele sporten is het zo dat bepaalde spelers op bepaalde posities meer bepalend zijn dan anderen. Daarom is het altijd een goed idee om je op deze posities te focussen bij het uitdenken van jouw sport voorspellingen. Besteed dus voldoende aandacht en tijd aan deze sleutelposities: zo verhoog je je winstkansen aanzienlijk!

In voetbal is bijvoorbeeld de sterkte van de verdedigers en aanvallers enorm bepalend voor de doelsaldo’s. Middenvelders zijn globaal even belangrijk voor het resultaat, maar met een superspits mag je simpelweg meer goals verwachten.

Soms gaat het ook over charisma. In de NBA zijn er voorbeelden genoeg van teams die de helft van hun prestige, uitstraling én kwaliteit danken aan een stuk of twee absolute sterspelers.

Regel 6: Hou het zakelijk!

Het is een beetje een herhaling, maar verdient een eigen alinea: hou je sport weddenschappen rationeel en zakelijk. Je moet het benaderen als een business en niet als een hobby. Wanneer het je niets uitmaakt om geld te winnen of verliezen ligt het anders, maar wie echt efficiënt wil wedden op sport, neemt het best voldoende au sérieux.

De overeenkomsten met een bedrijf zijn trouwens talrijk: er is een budget, resultaten worden gemeten, uit fouten wordt geleerd, op elk niveau probeer je winstgevende beslissingen te maken… Vooral het afbakenen van je budget is belangrijk. Je kan altijd nog wat geld toevoegen, maar zorg ervoor dat je alles mooi overzichtelijk gescheiden houdt. Zo kom je niet in de problemen en blijft het een aangenaam tijdverdrijf.

Wedden op sport: de bottom line

Sport weddenschappen dienen twee grote doelen: plezier en winst maken. Wie alleen voor het eerste gaat, hoeft zich eigenlijk niet veel aan te trekken van de regels die hier werden beschreven. Ieder sportevenement krijgt sowieso een extra dimensie wanneer je er een spannende weddenschap van maakt.

Wie wel vooral op winst uit is moet beseffen: Grote winsten komen niet vanzelf. Gokken op sport is dan wel een fijn tijdverdrijf, wie echt winst wil maken, pakt het allemaal best voldoende ernstig aan. Beslissingen die gestoeld zijn op emoties zijn zelden lucratief. Zorg dus dat je rationeel blijft en kennis/inzicht vergaart in enkele belangrijke aspecten. Hou je favoriete team erbuiten, wees je bewust van je vooroordelen en specialiseer je.

Je hoeft niet meteen alles te kunnen en te weten, daarvoor is het aanbod trouwens veel te groot, groeien doe je vanzelf wel wanneer je ervaart wat je ligt en wat niet. Het goede nieuws is dat je al vrij vroeg in die groeicurve op mooie winsten zal stoten.